Phone: 0885 85 20 11     Email: kidgogrupood@abv.bg

Какви дърва да вземем?

Какъв вид дърва да изберем за камината? Това е въпрос от първостепенна важност за правилното функциониране на камината. Кой е идеалният вид дърва за студената зима? Това, което всеки трябва да знае, е че не всички видове стават за горене. Размерът, влажността, видът и някои други фактори определят ролята на всеки вид.

Основни правила на горенето

Когато купувате дърва за камината, те трябва да са изсъхнали преди поне 4 до 6 месеца преди употребата. Онези, които се използват за разпалки, са меки (бор, ела и др.), а твърдите (дъб, бук, маслина)  поддържат огъня. Разликата между тях е в плътността. По-меките не са много плътни, следователно съдържат повече кислород в празнините и горят много по-бързо. По-твърдите дървесини се нуждаят от повече време за да изгорят.

Видове дървесина

Най-често използваните в България са дъб, бук и бор, според областта.

Дъб: дървесината на дъба е от най-любимите за потребителите, заради хубавия огън, който дава при горене. Дъбът принадлежи към широколистните дървета и е много тежък. Дървесината е плътна, гори с малък спокоен пламък и е по-икономична от останалите, идеална е за горене.

Бук и бор: букът и борът принадлежат към меките дървесини. С малка плътност са, палят се бързо и лесно, давайки силен пламък, с малка трайност обаче. Идеални са за разпалки,

„Екологични дърва за горене”- добра алтернатива за околната среда, известни са още като брикети. Състоят се от пресирани дървесни стърготини, остатъци от обработката на дървото. Предимствата им спрямо традиционните дървесини са, че отделят по-малко въглероден диоксид по време на горене, горят много бавно и горенето им трае 12 часа, не хвърлят искри. Много калорични са, лесни са за складиране, защото заемат малко място, имат постоянна скорост на горене -1,5 часа за всяка брикета. Тъй като са много сухи, отделят малко дим и не съдържат химически съставки. Брикетите са подходящи за печки и камини от затворен тип. За тях са подходящи още и дъбът, букът и маслината. Трябва да се избягва борът, защото бързо развива висока температура, и стъклото почернява.

Екологични дърва №2 – за онези, които настояват за екологично горене, има и друга алтернатива, това са пъновете от дехидратирано брашно от бук, тоест, напълно екологични. Абсолютно са сигурни, и не отделят канцерогенен пушек, много са сухи, основното им предимство е, че са много калорични. Не  отделят миризми при горене, като обикновените дървесини, могат да се режат.

Съхранение

Идеалното правило е, че най-добрите дърва са онези, които са престояли две години и са напълно изсъхнали. Трябва да се съхраняват на покрито, проветриво място с влажност под 15%.

Съвети

1. Почистването на камината е необходим опреди всеки зимен сезон, По този начин се увеличава функционирането й и резултатността.

2. Внимание към избора на дърва. Помнете кои са за разпалки, кои за горене.

3. Използвайте винаги сухи дърва

4. Огънят не трябва да се вдига в комина, за да не стане пожар.

5. Интересувайте се от къде са дървата, и се уверете, че продавачът има необходимите разрешения

 

Close